Thijs Doet draai­de zijn eer­ste vol­le­di­ge jaar, en hoe!

28 dec 2022

Het jaar is bijna ten einde. 2022 is het eerste jaar dat Thijs Doet als bedrijf volledig draaide. Hoeveel je in een jaar allemaal kunt doen, bewijst dit blog, met daarin ook een aantal nieuwtjes van mij. En dan te bedenken dat dit pas het begin is. Werken wij volgend jaar samen?

 

Modereert

Als dagvoorzitter heb ik dit jaar het vak goed leren kennen. Zo tastte ik in verscheidene blogs alle facetten van het veelzijdige beroep af. Ik ontdekte dat de rol van moderator mij als gegoten zit, ik onderscheidde niet vier basisingrediënten, maar zelfs acht basisingrediënten en ik volgde een tweedaagse workshop dagvoorzitter. De opdrachten waren net zo veelzijdig. Vertelde ik tijdens een conferentie over het kunstonderwijs in het speciaal onderwijs over mijn eigen schooltijd, later in het jaar werd juist meer de humorvolle kant van mijn presenteren gevraagd. Het publiek varieerde van een paar honderd man tot tien, hooguit, en met een beetje meer tijd had ik er nog leuke gesprekken mee ook. Wie denkt dat inclusie niet zo’n breed onderwerp is: ik leidde bijeenkomsten over inclusief theater, studeren met een functiebeperking en aangepast sporten.

 

Adviseert

Als ervaringsdeskundige stapte ik de politiek in. Dat dat een kort leven beschonken was, bleek toen we een aantal maanden later als partij zetels verloren in plaats van wonnen. Ik liet jullie meekijken met hoe het is om te leven met een handicap, en waarom het Concertgebouw rietjes moet hebben (update: ze hebben ze inmiddels, je moet er alleen wel naar vragen). Ik ging voor het eerst alleen op vakantie. Dat vond ik van tevoren best spannend, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Ik werd gevraagd om te praten over Cerebrale Parese bij een filmvertoning, een klus die mij ook persoonlijk raakte. Wat ik jullie niet vertelde, is dat ik meegeschreven heb aan de teksten voor cpenontwikkeling.nl en dat ik ook de filmpjes ervan inhoudelijk geregisseerd heb. Grappig toch?

 

Schrijft

Als tekstschrijver begon mijn jaar dan ook met het schrijven van de teksten van die website. Wat ik toen nog niet kon vermoeden, is dat ik niet veel later mijn vader achterna zou gaan. De krant bracht mij werk dat minstens net zo veelzijdig is als mijn klussen als dagvoorzitter. Ik ontdekte de kracht van het verhaal bij een autodealer en ik kwam erachter dat er hier en daar nog wel een puntje op de i kon. Ik volgde daartoe een LOI-cursus Schrijven voor het Web (zojuist behaald met een 8 als eindcijfer!). Maar dat bleek slechts als aanvulling op mijn academische opvoeding, de argumentatietheorie kun je met een beetje goede wil breed inzetten. En als journalist komt mijn kritische kant voldoende tot z’n recht!

 

Kun je me gebruiken?

Dat was 2022, op naar 2023! Dat ook dat jaar weer mooi wordt, geven de aanvragen wel aan die nu alweer binnenlopen. Wie weet wordt het volgend jaar niet alleen Tilburg, maar ook Sittard, en sta ik meerdere dagen op de planken. Dromen heb ik ook. Zo sluimert er het idee mijn Engels op te vijzelen, zodat ik ook in die taal kan presenteren. Ook lijkt het me heel leuk komend jaar een langer schrijfproject te hebben. En misschien dat ik mijn ervaringsdeskundigheid wel in een lezing giet, maar daar zoek ik nog momentum voor. Kun je me goed gebruiken? Je weet me te vinden. Het opzetten van een nieuwe samenwerking voelt elke keer weer als een cadeau. Maar eerst wens ik jullie een fijne jaarwisseling!

meer berichten

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

De afgelopen weken las ik Handicap. Een bevrijding van Anaïs van Ertvelde. In dit boek onderzoekt ze op confronterende wijze het fenomeen ‘handicap’ in een politiek-maatschappelijke context. Het verhaal laat zien dat we als samenleving nog heel wat stappen te zetten...

De ba­sis­mo­de­ra­tie van John Ma­yer

De ba­sis­mo­de­ra­tie van John Ma­yer

Gisteravond was ik naar een concert van John Mayer in de Ziggo Dome. Hij bleek niet alleen een steengoeie muzikant, maar ook een begenadigd gastheer. Een analyse. De Ziggo Dome is een enorm grote zaal, er kan maar liefst 17.000 man in. Dat is krap 10 keer Carré! Het...

Aan de slag met de werk­a­gen­da

Aan de slag met de werk­a­gen­da

Onlangs heeft het ministerie van VWS de nationale strategie implementatie VN-verdrag Handicap vastgesteld. Een paar weken geleden had ik de eer de feestelijke bijeenkomst hierover te leiden. De teneur: het is een heugelijk feit, maar we hebben nog genoeg te doen. Een...