Thijs Doet draai­de zijn eer­ste vol­le­di­ge jaar, en hoe!

28 dec 2022

Het jaar is bijna ten einde. 2022 is het eerste jaar dat Thijs Doet als bedrijf volledig draaide. Hoeveel je in een jaar allemaal kunt doen, bewijst dit blog, met daarin ook een aantal nieuwtjes van mij. En dan te bedenken dat dit pas het begin is. Werken wij volgend jaar samen?

 

Modereert

Als dagvoorzitter heb ik dit jaar het vak goed leren kennen. Zo tastte ik in verscheidene blogs alle facetten van het veelzijdige beroep af. Ik ontdekte dat de rol van moderator mij als gegoten zit, ik onderscheidde niet vier basisingrediënten, maar zelfs acht basisingrediënten en ik volgde een tweedaagse workshop dagvoorzitter. De opdrachten waren net zo veelzijdig. Vertelde ik tijdens een conferentie over het kunstonderwijs in het speciaal onderwijs over mijn eigen schooltijd, later in het jaar werd juist meer de humorvolle kant van mijn presenteren gevraagd. Het publiek varieerde van een paar honderd man tot tien, hooguit, en met een beetje meer tijd had ik er nog leuke gesprekken mee ook. Wie denkt dat inclusie niet zo’n breed onderwerp is: ik leidde bijeenkomsten over inclusief theater, studeren met een functiebeperking en aangepast sporten.

 

Adviseert

Als ervaringsdeskundige stapte ik de politiek in. Dat dat een kort leven beschonken was, bleek toen we een aantal maanden later als partij zetels verloren in plaats van wonnen. Ik liet jullie meekijken met hoe het is om te leven met een handicap, en waarom het Concertgebouw rietjes moet hebben (update: ze hebben ze inmiddels, je moet er alleen wel naar vragen). Ik ging voor het eerst alleen op vakantie. Dat vond ik van tevoren best spannend, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Ik werd gevraagd om te praten over Cerebrale Parese bij een filmvertoning, een klus die mij ook persoonlijk raakte. Wat ik jullie niet vertelde, is dat ik meegeschreven heb aan de teksten voor cpenontwikkeling.nl en dat ik ook de filmpjes ervan inhoudelijk geregisseerd heb. Grappig toch?

 

Schrijft

Als tekstschrijver begon mijn jaar dan ook met het schrijven van de teksten van die website. Wat ik toen nog niet kon vermoeden, is dat ik niet veel later mijn vader achterna zou gaan. De krant bracht mij werk dat minstens net zo veelzijdig is als mijn klussen als dagvoorzitter. Ik ontdekte de kracht van het verhaal bij een autodealer en ik kwam erachter dat er hier en daar nog wel een puntje op de i kon. Ik volgde daartoe een LOI-cursus Schrijven voor het Web (zojuist behaald met een 8 als eindcijfer!). Maar dat bleek slechts als aanvulling op mijn academische opvoeding, de argumentatietheorie kun je met een beetje goede wil breed inzetten. En als journalist komt mijn kritische kant voldoende tot z’n recht!

 

Kun je me gebruiken?

Dat was 2022, op naar 2023! Dat ook dat jaar weer mooi wordt, geven de aanvragen wel aan die nu alweer binnenlopen. Wie weet wordt het volgend jaar niet alleen Tilburg, maar ook Sittard, en sta ik meerdere dagen op de planken. Dromen heb ik ook. Zo sluimert er het idee mijn Engels op te vijzelen, zodat ik ook in die taal kan presenteren. Ook lijkt het me heel leuk komend jaar een langer schrijfproject te hebben. En misschien dat ik mijn ervaringsdeskundigheid wel in een lezing giet, maar daar zoek ik nog momentum voor. Kun je me goed gebruiken? Je weet me te vinden. Het opzetten van een nieuwe samenwerking voelt elke keer weer als een cadeau. Maar eerst wens ik jullie een fijne jaarwisseling!

meer berichten

In­ter­view­en met moed

In­ter­view­en met moed

Doordat je als interviewer een neutrale positie inneemt, kun je vaak meer informatie van de geïnterviewde krijgen dan je in een normaal gesprek zou verwachten. Daar zijn twee ingrediënten voor nodig: net doen alsof je van een andere planeet komt en een goede dosis...

In­ter­ac­tief lui­ste­ren

In­ter­ac­tief lui­ste­ren

Je kent het wel, van die sprekers die zo een saai verhaal houden dat je halverwege het verhaal in slaap valt. Als dagvoorzitter is het mijn taak dit soort momenten voor te zijn. Een hele opgave, zeker als je de spreker zelf ook nauwelijks kent. Als dagvoorzitter moet...

Hoe mijn fiets me be­lem­mert op de wo­ning­markt

Hoe mijn fiets me be­lem­mert op de wo­ning­markt

Afgelopen week was ik de eerste kandidaat voor een sociale huurwoning in Hoofddorp. Wat bleek: de gemeenschappelijke fietsenruimte was te vol voor mijn driewielligfiets. Wat volgde was een confrontatie met het o zo aangeharkte Nederland. Laatst sprak ik de bestuurder...