De nood­zaak van ba­sis­mo­de­ra­tie

20 sep 2022

Wie denkt dat het presenteren van een bijeenkomst een peulenschil is, heeft het mis. Tenminste, als je een écht goede bijeenkomst wil. Daar kwam ik laatst achter tijdens een workshop dagvoorzitter. Een blog over basismoderatie en het onderbreken van de spreker.

 

De baas

Laatst volgde ik een tweedaagse worpshop dagvoorzitter bij Dagvoorzitter.nl (geen reclame!). Toch fijn jezelf als ZZP’er af en toe zoiets cadeau te doen, want daardoor heb ik weer genoeg om aan te werken of mee te spelen. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat het heel belangrijk is veel interactie met het publiek te bewerkstelligen. Zo voelt het publiek zich gehoord en kun je het programma goed aansluiten op de behoefte uit de zaal. Want misschien denk je wel dat het moet gaan over de toepassing van nieuwe informatie, maar blijkt bij navraag bij het publiek dat er nog vragen zijn over die informatie zélf. Dan kun je maar beter je programma omgooien, anders raak je je publiek kwijt. En uiteindelijk is de zaal de baas.

 

Mimiek

Die interactie met de zaal noem je ‘basismoderatie’. Basismoderatie kan in meerdere vormen. Je kunt het publiek laten stemmen over iets, je kunt mensen vragen naar of er nog vragen zijn, of je kunt de zaal zelf vragen stellen. In die laatste categorie vallen vragen als wat de verwachting is en wie er in welke hoedanigheid in de zaal zit. In het ideale geval ontstaat hieruit een gesprek in de zaal. Je kunt dit faciliteren door mensen op elkaar te laten reageren en het woord te geven aan mensen die alleen met mimiek reageren. Met dat gesprek krijg je een zaal die actief bijdraagt aan het programma. Dat is altijd veel levendiger en leidt tot een betere uitkomst van de dag dan met een zaal die stil moet luisteren naar een stortvloed aan sprekers.

 

‘Ik onderbreek u even’

Basismoderatie kun je ook toepassen tijdens de presentatie van een spreker. Het idee is dat je een spreker onderbreekt op een goedgekozen moment om de zaal bijvoorbeeld te vragen naar of die bekend is met de terminologie die de spreker gebruikt. Dat helpt niet alleen het publiek, maar ook de spreker zelf. De spreker heeft bij de voorbereiding namelijk maar een inschatting gemaakt van de behoefte van het publiek. Door als dagvoorzitter tijdens het praatje basismoderatie toe te passen, help je de spreker bij de zoektocht naar de behoefte van het publiek. Blijkt dat de spreker bepaalde theorieën niet hoeft uit te leggen, dan kan de spreker meteen verder naar de volgende slide en iets meer tijd besteden aan de verdieping van die theorieën. Dat is ook waarom basismoderatie in principe altijd een link heeft met de inhoud.

 

Flink experimenteren

De komende klussen ga ik flink experimenteren met deze en veel andere inzichten die ik tijdens de workshop heb gekregen. Hier en daar vind ik dat nog wel spannend. Het voelt nogal disrespectvol om de spreker lukraak te onderbreken. Ik denk dat eerst maar eens te ondervangen door van tevoren bepaalde momenten voor basismoderatie af te spreken met de spreker. Het fijne is dat de trainers van de workshops benadrukten dat niets fout is en dat je niet alles meteen moet willen toepassen. Nu nog leren om iets liever voor mezelf te worden. Perfectie is niet na te streven als je nieuwe theorie aan het toepassen bent. Kleine stapjes zijn ook stapjes en vanzelf krijg ik de nieuwe lessen in de vingers. Er is in ieder geval genoeg inspiratie om mezelf weer uit te dagen!

meer berichten

Een prik­ke­len­de we­reld

Een prik­ke­len­de we­reld

In de documentaire Aut there onderzoekt de dertigjarige Loubna haar leven met autisme. Daarin komt op intieme wijze naar voren dat de wereld te veel prikkels voor haar heeft. Niet alleen mensen met autisme hebben daar last van, de documentaire was voor mij hier en...

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

De afgelopen weken las ik Handicap. Een bevrijding van Anaïs van Ertvelde. In dit boek onderzoekt ze op confronterende wijze het fenomeen ‘handicap’ in een politiek-maatschappelijke context. Het verhaal laat zien dat we als samenleving nog heel wat stappen te zetten...

De ba­sis­mo­de­ra­tie van John Ma­yer

De ba­sis­mo­de­ra­tie van John Ma­yer

Gisteravond was ik naar een concert van John Mayer in de Ziggo Dome. Hij bleek niet alleen een steengoeie muzikant, maar ook een begenadigd gastheer. Een analyse. De Ziggo Dome is een enorm grote zaal, er kan maar liefst 17.000 man in. Dat is krap 10 keer Carré! Het...