Tekst­schrij­ver wordt ge­op­ti­ma­li­seerd

25 okt 2022

Ik moet iets bekennen: ik vermeld op mijn site foutieve informatie. Ik zeg namelijk dat ik websiteteksten schrijf, maar dat kan ik helemaal niet. Niet getreurd, fouten kunnen altijd hersteld worden. Daarvoor heb ik even de tijd nodig.

 

Cruciaal

Ik heb Nederlandse Taal en Communicatie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. In deze tijd ging (de track is inmiddels opgeheven) het over argumentatie, retoriek en schrijfvaardigheden. Ik weet dus hoe ik een tekst moet opbouwen en ik heb ook gezien op welke manieren je dat een beetje leuk kunt doen. Tijdens het vak ‘Tekstproductie en redactie’ heb ik allerlei soorten teksten moeten schrijven en analyseren, waaronder een websitetekst. Hoewel het heel nuttig is te zien hoe zo’n tekst opgebouwd wordt en welke elementen daarin van belang zijn, heb ik daarbij een cruciaal element gemist. Namelijk de vraag hoe je zo’n tekst SEO (Search Engine Optimization) zo optimaal mogelijk maakt. Je tekst kan nog zo mooi geschreven zijn, als je die niet SEO-geoptimaliseerd hebt, heb je er op het internet vrij weinig aan.

 

Marktkraam met eigen profiel

Dat zit zo. Op het internet vinden mensen websites vooral door te zoeken met een zoekmachine. Daarvoor gebruiken ze bepaalde zoektermen. De zoekmachines houden van sites die het beste matchen met die zoektermen. Daarvoor scannen ze alle taal die ze op een site tegenkomen. Hoe duidelijker een site op een zoekmachine overkomt, hoe hoger die scoort in de zoekmachine. Daarbij is het bij specifieke zoekwoorden makkelijker hoog te scoren dan algemene zoekwoorden die op veel meer sites van toepassing zijn. Zie het als een markt waarop wel drie groentekramen staan. De zoekmachine is dan de klant die heel snel die kramen scant. Het beste valt de kraam op die afwijkt of een duidelijk eigen profiel heeft. Het is dus bij het schrijven van een tekst heel goed van belang te weten wat je precies aan wie wilt communiceren.

 

Combinaties van woorden

Tot zover kan ik meekomen. Dat is namelijk op het niveau van argumentatie en retoriek en dat heb ik op de opleiding tot in den treuren meegekregen. Wat ik echter te weinig heb meegekregen, is de volgende stap. Om dat geformuleerde doel zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen, is het namelijk van belang te achterhalen welke zoekwoorden precies met dat doel verband houden en voorts met welke (combinaties van) woorden je je onderscheidt van andere sites, zodat je hoog in de zoekmachines tevoorschijn komt. Die informatie kun je via speciale sites vinden. Als je die termen hebt, is het van belang die op verschillende plekken op je site terug te laten komen. Niet alleen in de tekst zelf, maar ook in een titel of een alt-tekst van een foto.

 

Disclaimer

Het schrijven van SEO-teksten is dus een tak van sport die ik niet zo goed beheers. Omdat ik graag websiteteksten wil kunnen schrijven, moet ik mij dus bekwamen in het schrijven ervan. Daarvoor heb ik een LOI-studie gevonden waarvan ik denk dat die mijn manco op effectieve wijze kan oplossen. Dat ze op mijn zoekwoorden bovenin de Google-resultaten komen, zegt al aardig wat. Duurt niet lang, kost niet veel, is hopelijk wel effectief. Zo hoef ik straks als een volgende opdrachtgever mij vraagt een websitetekst te schrijven, niet meer met schaamte de disclaimer uit te spreken dat ik die dienst maar beperkt kan leveren. Dat het de gros van de mensen niets zegt, maakt daarbij niets uit. Een professional hoort het te weten.

meer berichten

Een tan­go met het reis­ver­slag

Een tan­go met het reis­ver­slag

Vorige zomer was ik in mijn eentje op vakantie in de Elzas. Ik besloot het aangename te verbinden aan het nuttige en de reis te verslaan. Na een aantal maanden leidde het tot een publicatie. Vorige zomer was ik een ruime week in mijn eentje op vakantie in de Elzas....

Een prik­ke­len­de we­reld

Een prik­ke­len­de we­reld

In de documentaire Aut there onderzoekt de dertigjarige Loubna haar leven met autisme. Daarin komt op intieme wijze naar voren dat de wereld te veel prikkels voor haar heeft. Niet alleen mensen met autisme hebben daar last van, de documentaire was voor mij hier en...

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

De afgelopen weken las ik Handicap. Een bevrijding van Anaïs van Ertvelde. In dit boek onderzoekt ze op confronterende wijze het fenomeen ‘handicap’ in een politiek-maatschappelijke context. Het verhaal laat zien dat we als samenleving nog heel wat stappen te zetten...