Van jour­na­list naar bi­o­graaf

26 jun 2024

Ruim een jaar geleden vroeg Gerrit van Ark mij een boek over zijn leven te schrijven. Na wat koudwatervrees mijnerzijds gingen we een langdurige samenwerking aan. Met de vele uren aan interviews werd het leven van Gerrit voor mij steeds interessanter.

Het leuke van mijn werk als dagvoorzitter en journalist is dat je altijd nieuwe dingen leert. Het leuke van het zzp’en is dat er zich altijd onverwachtse kansen voordoen. Ruim een jaar geleden mailde Gerrit van Ark mij of ik een boek over zijn leven wilde schrijven. Nogal een grote vraag. Kan ik dat wel, vroeg ik me af. Ik ben beter in de scherpe interviews, weet ik van mezelf. En zou hij het echt menen, de vraag leek haast te mooi om waar te zijn. Na een paar gesprekken wist Gerrit me te overtuigen. Het mocht ook wel een columnbundel zijn, hij had net die van Joost Prinsen gelezen en dat leek hem wel wat. Voorwaarden beklonken en de opdracht kon uitgevoerd.

 

Terrasinterviews

We spraken af op het terras van een café bij mij in de buurt. We bestelden koffie en appelsap en we verdeelden de rollen van vragensteller en verteller. Vervolgens volgde er een intensief gesprek van twee uur. Na zo’n interview werkte ik het materiaal uit in een aantal columns, waarna ik weer met een schone lei aan het volgende interview kon beginnen. Het schrijven over het leven van iemand doe je alleen niet zomaar. Mensen maken nogal wat mee en zeker in het geval van de praatgrage Gerrit is het soms best een uitdaging daar een behapbare lijn in te vinden. Voor je het weet kom je via allerlei associaties heel ergens anders uit en dan krijgt niets de aandacht die het verdient. We kwamen al snel tot de conclusie dat we die uren en uren aan terrasinterviews het beste maar thematisch konden aanvliegen.

 

Goed Gebruik Geneesmiddelen

Met de uren aan interviews werd het verhaal van die Van Ark steeds interessanter. De man leidt al zijn hele leven aan de gevolgen van beenmergontstekingen. Vooral in zijn pubertijd heeft hij veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht om de ontstekingen weg te krijgen. Daardoor heeft hij een vrij geïsoleerde jeugd gehad, wat zijn leven in sociaal opzicht gevormd heeft. Maar ook zakelijk heeft Gerrit een opmerkelijk bestaan geleid. Na een promotie als biochemicus heeft hij zich bij (voorlopers van) ZonMW beziggehouden met het opzetten en uitvoeren van subsidieprogramma’s voor medische wetenschappers. Een aantal van de door hem bedachte programma’s lopen jaren na zijn pensioen nog steeds, waaronder Goed Gebruik Geneesmiddelen. Ik leerde zo over het medische wetenschapsbeleid en zijn visie daarop. De laatste jaren vindt hij het leuk om nieuw talent een kans te gunnen.

 

Opa

Door dat laatste werd het mij ineens volstrekt helder waarom hij precies mij vroeg. Gedurende onze samenwerking kwamen we daarnaast op steeds meer overeenkomsten tussen ons. Of het nou komt doordat we allebei een fysieke handicap hebben, of sowieso dezelfde instelling delen, deze man begon me steeds meer als een opa te voelen. Het fijne van opa’s is dat ze je de mogelijkheid bieden je te ontwikkelen. Voor dit project had ik niet gedacht zo’n boek zomaar te kunnen schrijven. Als kers op de taart vroeg hij mij het feestje te presenteren waarop het boek gelanceerd zou worden. Door hem het eerste exemplaar te overhandigen gaf ik niet alleen symbolisch de opdracht in voltooide vorm terug, ik realiseerde me ook: nu ben ik een biograaf.

Het boek ‘Buitenbeentje met binnenpret’ is te koop voor €25,-. Stuur een mail naar Gerrit van Ark om een exemplaar te bestellen: gerritvanark@icloud.com.

meer berichten

Een tan­go met het reis­ver­slag

Een tan­go met het reis­ver­slag

Vorige zomer was ik in mijn eentje op vakantie in de Elzas. Ik besloot het aangename te verbinden aan het nuttige en de reis te verslaan. Na een aantal maanden leidde het tot een publicatie. Vorige zomer was ik een ruime week in mijn eentje op vakantie in de Elzas....

Een prik­ke­len­de we­reld

Een prik­ke­len­de we­reld

In de documentaire Aut there onderzoekt de dertigjarige Loubna haar leven met autisme. Daarin komt op intieme wijze naar voren dat de wereld te veel prikkels voor haar heeft. Niet alleen mensen met autisme hebben daar last van, de documentaire was voor mij hier en...

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

Boek­be­spre­king: Han­di­cap. Een be­vrij­ding

De afgelopen weken las ik Handicap. Een bevrijding van Anaïs van Ertvelde. In dit boek onderzoekt ze op confronterende wijze het fenomeen ‘handicap’ in een politiek-maatschappelijke context. Het verhaal laat zien dat we als samenleving nog heel wat stappen te zetten...