Dag­voor­zit­ter duur? Wel­nee

18 jul 2022

Dagvoorzitters zijn dure krachten, lijkt weleens de teneur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige opdrachtgevers steil achteroverslaan wanneer ik aangeef wat mijn dagtarief is. Eerder gaf ik al aan dat je als organisator van een evenement niet moet beknibbelen op een presentator. Dat de prijs die ik vraag helemaal niet zo hoog is, leg ik graag uit in dit blog.

 

Van boekenbon tot maandsalaris

Het verbaast mij telkens weer hoe verschillend mensen reageren op mijn dagtarief. De ene keer lijkt het alsof ik de wereld vraag, de andere keer gaat men zo snel akkoord met mijn voorstel dat ik na het ophangen van de telefoon mezelf afvraag of ik mij niet voor veel te weinig heb verhuurd. Beide kanten snap ik. Wanneer je een budget hebt voor een bijeenkomst van, zeg, €5000,-, slokt de presentator samen met de locatie al een groot deel van je budget op. Maar wanneer je gewend bent een bekende dagvoorzitter in te huren, valt de prijs die ik vraag je alleszins mee. Het betreft een dienst, en de markt van dagvoorzitters is een rare, van mensen die het voor een spreekwoordelijke boekenbon doen, tot mensen die voor een dag een riant maandsalaris vragen.

 

Fulltime parttime

Dat een dagvoorzitter voor een klus meer verdient dan een reguliere werknemer, is niet zo gek. De dagvoorzitter werkt altijd als ZZP’er en moet dus alle kosten zelf dragen. Denk daarbij aan verzekeringen, pensioen, vakantiegeld, en ga zo maar door. Daarnaast is in de zomer iedereen op vakantie, en worden er dus geen bijeenkomsten georganiseerd. Die moet de dagvoorzitter in de overige maanden van het jaar zien te verdienen. Daarnaast is het ook niet doenlijk om vijf dagen per week de hele dag op te treden. De gemiddelde dagvoorzitter werkt dus parttime, maar het gevoel is er een van fulltime. Ga maar na: na een bijeenkomst ben je als deelnemer ook wel even klaar. Laat staan dat je die hele dag scherp en gevat moet zijn geweest.

 

16 jaar ervaring

Mensen verbazen zich er weleens over dat ik op zo’n jonge leeftijd al zoveel geld kan vragen voor een klus. Zij staan er dan niet bij stil dat ik eigenlijk al zo’n 16 jaar ervaring heb. Al die jaren heb ik belangeloos staan optreden als dichter, cabaretier en presentator. Dit kun je vergelijken met iemand die al 10 jaar ervaring heeft in een bepaalde functie. Door al die jaren weet ik hoe ik een publiek moet bedienen. Hoe je een grap poneert, hoe je ervoor zorgt dat een bijeenkomst interessant blijft. Als het mis gaat, heb ik de bagage om dat met improvisatie op een behendige manier op te lossen. Die ervaring vertaal ik in mijn gage. Daarmee laat ik zien dat ik een serieuze partij ben.

 

Super-interimbasis

Maar dat is nog niet alles. Eerder schreef ik al dat een dagvoorzitter niet vier maar zelfs acht verschillende basisingrediënten moet bezitten. Hij is journalist en cabaretier in een, en er wordt van hem ook nog eens verwacht dat hij een onderwerp binnen een mum van tijd zich eigen kan maken. Dat is meer dan bij een gemiddelde functie wordt gevraagd. Daarnaast draagt een dagvoorzitter een heel grote verantwoordelijkheid. Met hem staat of valt de bijeenkomst. Hoe uitgebreid de briefing van tevoren ook is, uiteindelijk moet hij het doen en beslist hij welke kant het opgaat. Daar zit een groot afbreukrisico aan, en dat ook nog eens ten overstaan van een publiek. Deze is in de prijs meegenomen. In feite is een dag voorzitter een leider die op super-interimbasis wordt ingeleverd. De vraag is: wat is zo’n iemand je waard?

meer berichten

In­ter­view­en met moed

In­ter­view­en met moed

Doordat je als interviewer een neutrale positie inneemt, kun je vaak meer informatie van de geïnterviewde krijgen dan je in een normaal gesprek zou verwachten. Daar zijn twee ingrediënten voor nodig: net doen alsof je van een andere planeet komt en een goede dosis...

In­ter­ac­tief lui­ste­ren

In­ter­ac­tief lui­ste­ren

Je kent het wel, van die sprekers die zo een saai verhaal houden dat je halverwege het verhaal in slaap valt. Als dagvoorzitter is het mijn taak dit soort momenten voor te zijn. Een hele opgave, zeker als je de spreker zelf ook nauwelijks kent. Als dagvoorzitter moet...

Hoe mijn fiets me be­lem­mert op de wo­ning­markt

Hoe mijn fiets me be­lem­mert op de wo­ning­markt

Afgelopen week was ik de eerste kandidaat voor een sociale huurwoning in Hoofddorp. Wat bleek: de gemeenschappelijke fietsenruimte was te vol voor mijn driewielligfiets. Wat volgde was een confrontatie met het o zo aangeharkte Nederland. Laatst sprak ik de bestuurder...