Hoe maak je je e­ve­ne­ment toe­gan­ke­lijk?

24 sep 2024

Mensen met een handicap moeten net zo mee kunnen doen aan het maatschappelijke leven als mensen zonder een handicap. Maar waar moet je dan zoal aan denken als je een evenement organiseert? Een handreiking.

De wereld wordt steeds inclusiever, meer dan ooit moet iedereen mee kunnen doen. Dat betekent dat je het als organisator van een evenement eigenlijk niet meer kan maken om helemaal geen rekening te houden met mensen met andere behoeften. Zeker voor mensen met een handicap kan dat ervoor zorgen dat ze besluiten niet te komen, waardoor je hen uitsluit. Met wat aanpassingen in je aanpak zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Dat begint al bij het uitkiezen van de locatie voor het evenement. Helaas zijn lang niet alle gebouwen rolstoeltoegankelijk, laat staan dat blinden en slechtzienden zich er goed hun weg kunnen vinden. Is het gebouw drempelloos van de voordeur tot aan alle zalen bereikbaar? Is er een toegankelijk toilet? Is het gebouw zo ontworpen dat het visueel duidelijk is waar een trap eindigt, waar de zaal is en waar de wanden zijn?

 

Aanmeldingsformulier

Vervolgens is het van belang dat je in je aanmeldingsformulier ruimte geeft aan mensen die voorzieningen nodig hebben. Dit gaat veel verder dan dieetwensen. Vertel ze waar de invalidenparkeerplaatsen zijn, vraag of ze een rustruimte, gebarentolk of schrijftolk nodig hebben en regel dat ook als er maar een iemand gebruik van maakt. Zorg ervoor dat stoelen verschoven kunnen worden zodat er iemand in een rolstoel aan kan schuiven. Kijk vervolgens kritisch naar je programma: zijn er genoeg pauzes voor als je eerder bij moet komen of vaak naar het toilet moet? Het zou zonde zijn als je dan een programma-onderdeel mist. En hoe zit het met licht en geluid? Felle lichten en hard geluid kunnen cool zijn, maar zijn niet voor iedereen ook fijn.

 

Visueel beschrijven

Tijdens het draaien van het programma is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als er mensen met een visuele handicap in de zaal zitten, is het fijn als je visuele dingen voor hen beschrijft. Laat sprekers even benoemen hoe oud ze zijn, hoe lang, wat voor haarkleur ze hebben en wat voor kleding. Als er op je PowerPoint essentiële informatie staat, is het handig als je er niet alleen naar verwijst, maar ook echt opleest of beschrijft wat er staat. Vervolgens is het goed om nog even te benoemen dat als er mensen zijn die nog ergens anders behoefte aan hebben, ze bij de organisatie teEerlijk. Dwing ze niet dat en plein public te doen, maar bied wel die ruimte.

 

Eerlijk

Mensen moeten de gelegenheid hebben om altijd de ruimte te verlaten. De reden daarvoor is niet van belang. Misschien heeft iemand de ziekte van Crohn of is diegene overprikkeld. Tijdens pauzes is het fijn als de borrel niet alleen staand is, maar er ook lage zitjes zijn. Maak de pauzes lang genoeg zodat je ook naar het toilet kan als je er iets langer over doet. Al met al best veel dingen om over na te denken. Het is vooral de kunst het standaard onderdeel te maken van je draaiboek. Mensen met een handicap verwachten echt niet dat alles perfect geregeld is, het gaat er vooral om dat je laat zien dat je moeite hebt gedaan en ze zich welkom voelen. Zijn er dingen niet zo toegankelijk? Vermeld dat dan eerlijk van tevoren. Liever dat je thuis leest dat iets niet aan je behoefte voldoet dan er ter plekke achterkomen dat je niet eens het gebouw binnenkomt.

meer berichten

Han­di­cap in het D&I-ge­sprek

Han­di­cap in het D&I-ge­sprek

Er zijn regelmatig bijeenkomsten, beleidsnota’s en initiatieven die gaan over diversiteit en inclusie. Vaak genoemde groepen zijn mensen van kleur of mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap. Mensen met een handicap worden meestal overgeslagen. De vraag is: waarom? Laat ik...

Ga naar de inhoud